Araştırma ve Danışmanlık / +90 534 352 43 44 / 0 (216) 419 46 46

ARAŞTIRMALAR

POST-HOC TESTLERİNİN DOĞRU KULLANIMI

ANOVA ANALİZİ NEDİR ve POST-HOC TESTLERİNİN DOĞRU KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?

Ülkemizde maalesef bir çok araştırmacı ve akademisyenlerde olduğu gibi kullanılan bir çok istatistiki analiz tekniklerin arka plandaki teorik kısımlarını ve algoritmik karşılıklarını bilmeden ezbere dayalı analiz yapma durumu söz konusudur. İnternette çok fazla bilgi kirliliğinin olduğu dönemde doğru bilgi doğru veriyi üretir doğru veri doğru sonuca götürür ilkesi taşıyan İstatistik Türkiye olarak bizler bu yazımızda çok fazla hata yapılan Post-Hoc testlerin doğru kullanımına değineceğiz.

İŞ VERENİN İSTEDİKLERİ BİLGİSAYAR BİLGİLERİ ÜNİVERSİTELERDE ÖĞRETİLİYOR MU?

Bu yazıma başlamadan önce kısaca bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum.  Aslında bu araştırmayı daha önce yayınlayacaktım ama öncesinde İstatistikçilerin İş Olanakları adlı araştırmayı yayınlamak daha doğru olur diye düşündüm çünkü iş olanaklarımız da bilgisayar eğitimimin ve program bilgisinin ne denli önemli olduğunu kavramamız gerekiyordu. Artık özellikle özel sektörde bilgisayar bilgisi algımızın iş bulmak adına önemli bir ayrıcalık yaratacağının bilinci içerisinde olduğumuzu düşünüyorum.

Bu araştırmaya toplamda Türkiye’de istatistik bölümü bulunan üniversitelerde okuyan  386 öğrenci katılmıştır. Verileri internet üzerinden yaklaşık 3-4 ay öncesinde toplamış, zaten dolduran bir çoğunuz hatırlayacaktır da. Bildiğiniz gibi internetten veri toplarken verilerin güvenirliliği hakkında problemler olabiliyor örneğin: Bir kişinin birden fazla anket doldurması gibi bu zaten en büyük sorun bizler için. Ben daha önce defalarca internet üzerinden verileri topladığım için IP kodlaması yapma gereği duydum yani aynı IP adresinden sisteme düşen veriler varsa o verilerin tamamını direkt silmek zorunda kaldım, çünkü bir kişinin birden fazla anket doldurmasını önlemekti amacım. Toplamda 596 anket verisine ulaşmış ama bunlardan maalesef 210 tanesi ( kimisi 3, kimisi 5, kimisi 2 kez) aynı IP’den doldurduğu için  210 tanesini veri setimizin dışına çıkarmak zorunda kaldığımı bildirmek isterim. Yani verilerimizde herhangi bir hata olmaması için elimden geleni yaptım diyebilirim.

Veriden Bilgiye İstatistik Türkiye, Statistics Turkey Danışmanlık Eğitim Araştırma Ve İnsan Kaynakları Hizmetleri Ltd.Şti. Kuruluşudur.
PCEtLSBHbG9iYWwgc2l0ZSB0YWcgKGd0YWcuanMpIC0gR29vZ2xlIEFuYWx5dGljcyAtLT4NCjxzY3JpcHQgYXN5bmMgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy5nb29nbGV0YWdtYW5hZ2VyLmNvbS9ndGFnL2pzP2lkPVVBLTExMDg4NjAzNS0xIj48L3NjcmlwdD4NCjxzY3JpcHQ+DQogIHdpbmRvdy5kYXRhTGF5ZXIgPSB3aW5kb3cuZGF0YUxheWVyIHx8IFtdOw0KICBmdW5jdGlvbiBndGFnKCl7ZGF0YUxheWVyLnB1c2goYXJndW1lbnRzKTt9DQogIGd0YWcoJ2pzJywgbmV3IERhdGUoKSk7DQoNCiAgZ3RhZygnY29uZmlnJywgJ1VBLTExMDg4NjAzNS0xJyk7DQo8L3NjcmlwdD4